Asiakaskokemus keskiöön uudella hyvinvointialueella

Vantaan ja Keravan muodostaessa uuden yhteisen hyvinvointialueen, tarjoutuu meille mahdollisuus arvioida, mitä haluamme säilyttää, mistä luopua ja mitä uutta haluamme hyvinvointialueen olevan. Voimme rakentaa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut sellaisiksi kuin ne 2020-luvulla tehtäisiin. 

Ensimmäisenä on ryhdyttävä miettimään asiakaskokemusta. Tavoitteena on oltava sellainen sote, jonka jokainen kokee omakseen. Näin ei tällä hetkellä täysin ole, koska 1,2 miljoonalla suomalaisella on sairauskuluvakuutus ja vakuutetuista noin 460 000 on lapsia. Osa esimerkiksi työterveyden palveluihin tottuneista saattaa asioida yksityisellä myös vapaa-ajallaan. On syytä selvittää, mikä saisi myös nämä ihmiset kokemaan julkiset terveyspalvelut enemmän omakseen.

Nämä ihmiset eivät toimi väärin. Yhteiskunnallisesta näkökulmasta meidän on kuitenkin pidettävä huolta, että verorahoilla maksetut palvelut koetaan helppoina ja miellyttävinä käyttää. Julkisten terveyspalveluiden on pysyttävä kehityksessä mukana niin käytännön kuin mielikuvien tasolla.

Pieni mutta merkittävä ero on esimerkiksi sähköisessä ajanvarauksessa. Julkisissa terveyspalveluissa on ollut tarvetta hoidon tarpeen arviointiin ja priorisointiin ennen ajanvarausta, mikä on tehnyt esimerkiksi Keravan käyttämästä Klinikin sähköisestä ajanvarauspalvelusta melkoisen lomakelabyrintin. 

Itse ajattelen, että vaikka terveydenhuollon resurssit ovat kovilla, palveluissa esiintyy myös alikäyttöä. Moni lykkää terveydenhuoltoon hakeutumista niin pitkään, että vaivojen hoitamisesta tulee hitaampaa ja kalliimpaa. Jos henkilö puolestaan hakeutuisi toistuvasti lääkärille ilman terveydellistä tarvetta vaikkapa lievittääkseen yksinäisyyttään, tämänkin hoitamiseen on olemassa keinot.

Enemmän luottamusta ihmisiin, vähemmän byrokratiaa. Mahdollistetaan suorempi sähköinen ajanvaraus. 

Antti Kettunen

Aluevaaliehdokas (vas.)

Kerava

Julkaistu Keski-Uusimaassa 19.12.2021

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s