Kerava hyötyy oppivelvollisuuden pidentämisestä

Koulutus on suomalainen menestystarina. Toisen asteen tutkinto on tämän päivän perustutkinto. Noin joka neljäs työtön on vailla toisen asteen tutkintoa. Työttömyysaste heillä, joilla ei ole toisen asteen tutkintoa on noin kaksinkertainen verrattuna heihin, joilla on toisen asteen tutkinto ja yli nelinkertainen verrattuna korkeakoulututkinnon suorittaneisiin. 

Oppivelvollisuuden pidentäminen on kohdannut kritiikkiä etenkin kokoomuksen suunnalta. Uudistusta on pidetty liian kalliina ja on vaadittu täsmätoimia syrjäytymisvaarassa oleville nuorille. Uudistuksen hintalappu on merkittävä, mutta työttömyyden hinta on vielä korkeampi – toisinaan ihmiselämä. Talouspolitiikan arviointineuvosto on vuonna 2018 arvioinut, että uudistuksen hyödyt ylittävät kustannukset pitkällä aikavälillä. Uudistus ei myöskään sulje pois täsmätoimia.

Kokoomus on pitänyt 90-luvulta alkaen opetusministerin salkkua hallussaan 16 vuotta, jonka aikana heillä oli mahdollisuus toteuttaa täsmätoimia. Nyt vasemmistolainen opetusministeri on neljän vuoden aikana tekemässä merkittävintä koulutuspoliittista uudistusta vuosikymmeniin.

Keravalla työttömyysaste on Uudenmaan korkeimpien joukossa. Meidän on käännettävä jokainen kivi, jotta saamme entistä useamman keravalaisen työllistymään. Nykyisiä työttömiä oppivelvollisuuden pidentäminen ei ehdi auttamaan, mutta pitkällä aikavälillä väestön koulutustason nostaminen on yksi parhaita keinoja parantaa työllisyyttä myös Keravalla.

Antti Kettunen

(vas.)

Kerava

Julkaistu Keski-Uusimaassa 28.2.2021

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s