Turvataan päivähoito-oikeus

Keski-Uusimaa uutisoi (1.6.), että Touhulan päiväkoteja Keravan Kurkelassa ja Järvenpään Kurkiaurassa uhkaa sulkeminen. Touhulan omistaman kansainvälisen sijoitusyhtiön aggressiivinen markkinoiden haltuunotto on kaatumassa eri puolilla Suomea kaupunkien syliin. 

Koronakevät on jo valmiiksi ollut rankkaa aikaa monissa perheissä. On pienten lasten vanhempien kannalta erittäin harmillista, mikäli Touhulan ongelmat aiheuttavat hankaluuksia päivähoidon järjestämiseen. 

Keravalla on käytössä varhaiskasvatuksen palveluseteli, jonka myöntäminen on harkinnanvaraista. Suuret yksityiset päivähoitoketjut ovat vallanneet alaa pieniltä toimijoilta etenkin niissä kaupungeissa, joissa on käytössä palveluseteli. Palvelusetelin avulla on käytännössä rakennettu markkina vahvalle yksityisen varhaiskasvatuksen osuudelle. 

Voitontavoittelu varhaiskasvatuksessa pitää sisällään riskejä, joiden toteutuessa maksajiksi joutuvat pienten lasten vanhemmat ja varhaiskasvatuksen työntekijät liian pienine palkkoineen. Palkkataso päivähoitoketjuissa on usein matalampi kuin kunnallisella puolella. Monissa kunnissa myös lapset, joilla on erityistarpeita on ohjattu suoraan kunnalliselle puolelle. Tämä jos mikä on kermankuorintaa.

Keravalla olisikin syytä arvioida uudelleen, kuinka vahva asema voittoa tavoitteleville päivähoitoketjuille halutaan antaa. Tärkeintä on, että jokaisen lapsen oikeus päivähoitopaikkaan toteutuu lähipalveluna, päivähoitomaksu ei lohkaise kohtuutonta osaa perheen toimeentulosta ja päiväkodin työntekijät saavat ansaitsemansa palkan arvokkaasta työstään.

Antti Kettunen

(vas.)

Kerava

Julkaistu Keski-Uusimaassa 4.6.2020

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s